Proizvodi


Dida Jozin Kulin

kulen01web

Napravljen je od najkvalitetnijeg mesa domaće uzgojenih svinja, slatke i ljute paprike 1. klase te soli i bijelog luka (češnjak) po tradicionalnom receptu obitelji Janković koji se prenosi s koljena na koljeno.

 Kulinova seka

kobasa06

Kao što i samo ime sugerira sastavom je ista kao i kulin. Razlika je što se kulinova seka suši u tanjem crijevu stoga prije dozrijeva i prije se može konzumirati.

Slavonska kobasica

Slavonska kobasica

Tanka kobasica najčešće viđena na slavonskim stolovima pečena, kuhana, sušena ili kao „pojačanje“ drugim jelima (grah, kiseli kupus i sl.).

Slavonska slanina

Slavonska slanina

Naša slanina je pravljena salamurenjem u krupnoj soli, te sušena na zraku i dimljena na dimu graba i bukve. Od davnina se koristila kao bogati izvor energije za težak rad slavonskih seljaka. Slanina je sve popularnija namirnica koja zbog svoje jednostavnosti i specifičnog okusa i mirisa podsjeća na djetinjstvo.

Bačin slanac

kobasa22

Jedinstven proizvod naše obitelji napravljen od rezane slanine u prirodnom crijevu s dodatkom začina. Popularan proizvod vrlo zanimljivog i specifičnog okusa.

Slavonski čvarci

cvarci_ognjiste

Svinjska mast

svinjska-mast

Slavonski kulen ili kulin

Domaći slavonski kulen  (kulin) je autohtona hrvatska delicija koja se proizvodi stoljećima na području Slavonije kao proizvod od posebnog značaja jer se otvarao, tj. kušao samo u izvanrednim prilikama, a to su rođenja, krštenja, vjenčanja i umiranja te eventualno kirvaj ili imendan.

 

Naziv „kulin“ se upotrebljava u dijelu Slavonije u kojem prevladava ikavica i to posebno u okolici Slavonskog Broda i  dijela Slavonske Posavine.

 

Proces proizvodnje do gotovog proizvoda traje 5-8 mjeseci, ovisno o debljini kulina, a prvi se otvaraju najčešće u početku žetve. Domaći slavonski kulin proizveden na autohtoni način podrazumijeva proizvodnju početkom zime, fermentaciju i sušenje tijekom zime i proljeća.

 

U prijašnjim vremenima kulin se proizvodio od crnih slavonskih svinja, a danas se za proizvodnju mogu koristiti i razni križanci. Starost svinje od 1,5 do 2 godine, kvalitetna i ispravna prehrana te mogućnost kretanja svinje u slobodnom prostoru bitan je preduvjet za dobar kulin.

 

Zašto je kulin toliko cijenjen?

Zbog svog oblika dugotrajnim sazrijevanjem razvija specifične i snažne arome koje ga razlikuju od sličnih proizvoda.

 

Naše proizvode možete naručiti na:

+385 91 586 29 03
info@jankovic.hr